Požar u Zemunu bio je jedna od najzahtevnijih vatrogasnih intervencija u kojima sam učestvovao, plamen se širio strahovitom brzinom, priča za “Blic” Mile Jovičić iz gradske Uprave za vanredne situacije i komandant Vatrogasno-spasilačke brigade.

– Svaka intervencija je priča za sebe, ali je nesporno da je ova bila jedna od većih koju ćemo dugo pamtiti. Nije bilo lako ugasiti ni vatru koja je svojevremeno u Železniku zahvatila magacinski prostor na 7.000 kvadrata, a zahtevna je bila i intervencije na krovu KBC „Dr Dragiša Mišović“ gde smo od požara koji je zahvatio 1.000 kvadrata uspešno evakuisali preko 300 pacijenata, od kojih su neki bili teško pokretni i na aparatima – priseća se Jovičić.

FOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA
Mile Jovičić

Vatra koja se rasplamsala u magacinu u Ulici cara Dušana u Zemunu podigla je na noge čak 157 vatrogasaca.

– Znali smo da je u pitanju magacinski prostor gde se zbog prisustva lako zapaljivih materija vatra može brzo proširiti. Na lokalizaciji požara se radilo punih pet sati – objašnjava Jovičić.

Prioritet je bio jasan – zaštititi okolne porodične domove i ljude u njima.

– U neposrednoj blizini nalazi se više stambenih kuća i drugih objekata koji su pretrpreli manja fizička oštećenja – recimo, jednoj kući su usled visoke temperature stradali prozor i nadstrešnica, ali životne opasnosti po građane nije bilo. Brzom akcijom i požrtvovanošću uspeli smo da od 8.000 kvadrata zahvaćenih požarom spasemo 5.000 – ističe sagovornik „Blica“ koji je koordinirao akcijom.

Tokom cele noći jedni vatrogasci su odlazili na odmor, drugi uskakali na njihova mesta, a četvoro njih lakše je povređeno.

– Jedan je povredio šaku, ali se nakon pružene lekarske pomoći vratio u jedinicu, a isto je uradio i njegov kolega koji se požalio na otežano disanje i mučninu, pa je kratko zadržan u Urgentnom centru. Takođe, dvojicu kolega Hitna je zbrinula na licu mesta.