Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Novi Sad nema brod za gašenje požara na vodi (VIDEO)

NOVI SAD 06.07.2018. ¦ 17:12 > 16:55 ¦ 021.rs

Drugi najveći grad u Srbiji još uvek nema vatrogasni brod koji bi mogao da interveniše u slučaju požara na vodi.

           Foto: 021.rs

To se pokazalo i krajem juna, kada je na Dunavu goreo gliser, koji su novosadski vatrogasci ipak uspeli da ugase.

Iako nemaju specijalizovano vozilo za gašenje požara na vodi, Vatrogasna spasilačka brigada Novi Sad ipak ima tim za spasavanje na vodi, koji poseduje čamac i opremu za rad. Međutim, taj čamac nije predviđen za gašenje požara, on se može koristiti samo za dovlačenje plovila do obale, odakle bi se gasio požar, objašnjava za 021.rs komandant Vatrogasne brigade u Novom Sadu Stojan Milovac.

“To smo uradili i ovom prilikom, 25. juna kad je goreo gliser. Izašli smo sa dva vatrogasna na obalu, čamac je plutao po Dunavu. Zajedno sa lokalnim ljudima koji tu žive smo seli u čamac, odvezli se do glisera, zakačili ga i dovukli do obale odakle smo izvršili gašenje. Tako da, mi zapravo nemamo čamac ili brod za gašenje požara na vodi”, kaže on.

U Udruženju profesionalnih lađara Srbije upozoravaju na to da je, iako su vatrogasci brzo došli na mesto nesreće, izostala adekvatna reakcija, zbog nedostatka opreme za suzbijanje požara na vodi. Podsećaju da Novi Sad ne poseduje nijedan brod kojim je moguće gašenje vatre na vodi, dodajući da čamci rečne policije i kapetanije nisu opremljeni sredstvima za gašenje požara.

“Pozivamo nadležne organe, lokalne samouprave, kao i privredna društva da se uključe u planiranje prevencije požara na rekama da bi se izbegle veće katastrofe koje se mogu dogoditi. Podsećamo i naglašavamo da u Novom Sadu postoji sidrište rafinerije gde često stoje brodovi i objekti za prevoz naftnih derivata i ovakvi događaji mogu izazati tragediju neslućenih razmera. Takođe se obraćamo nautičarima da posvete posebnu pažnju na bezbednost prilikom porinuća objekata kao i pri plovidbi kako ne bi ugrožavali ostale učesnike u rečnoj plovidbi”, saopštilo je ovo udruženje.

Na pitanje 021.rs da li postoje indicije da bi Novi Sad u dogledno vreme mogao da dobije vatrogasni brod, Milovac kaže da one postoje odavno.

“Desetak godina unazad se planira nabavka vatrogasnog broda, ali nikad nema dovoljno sredstava. Ipak, retko gasimo požare na rekama. To radimo na taj način što pozivamo rečnu policiju koja dežura u svojim čamcima i zajedno sa njima opet vršimo dovlačenje do obale, ako su brodovi manji, a ako su veći, onda na licu mesta sa našim aparatima gasimo požar”, zaključuje Milovac.

I dok će na novu opremu, barem one za reku, morati da sačekaju još neko vreme, podsetimo da je već najavljeno da će novosadski vatrogasci posle stotinu godina dobiti drugu stanicu za smeštaj opreme i ljudi. Oni su već čitav vek smešteni u stanici u centru grada, o čemu više možete da čitate OVDE.

Autor: Zoran Strika – strika@021.rs

VIDEO – LAV BOKA Photography

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor