Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Novogodišnja noć po vatrogasce protekla mirno. Zabeležene su samo lakše intervencije!

01.01.2016. u 08:10

Dok se većina stanovnika u Srbiji provodila u novogodišnjoj noći, vatrogasci su kao i uvek noć proveli radno i na dežurstvu.

Vatrogasci 2015, pregled godine

Vatrogascima je svaki dan isti, radi se 24 sata. Na to da od kada postojimo radimo praznicima, kada su slave i svetkovine već smo navikli. A što se tiče Nove godine proslavili smo je kao i uvek simbolično i naravno bez alkohola. Kolege donesu malo hrane i sokova, uz razgovor, prigodnu muziku i dobru atmosveru obeleže najzabavniju noć.

Inače, kolege koje nisu radile zbog pojačanih mera predostrožnosti sve vreme su bili u pripravnosti ukoliko dođe do nekog ozbiljnijeg požara ili nemile scene. U slučaju potrebe oni su bili spremni da se u najkraćem roku stave na raspolaganje jedinici. Ipak, na sreću ove godine za tim nije bilo potrebe jer ni tokom ranijih proslava nismo imali ozbiljnijih problema. Obično smo intervenisali kod saobraćajnih udesa i “manjih” požara, ali naš posao je takav da se nikada ne zna…

Pojedini predstavnici vlasti imaju običaj ili praksu da u novogodišnjoj noći obiđu vatrogasce što je dobro, ali da li to rade iskreno ukazavši čast našim ljudima, opasnoj i odgovornoj profesiji, e to je već veliko znak pitanja?

Za doček 2014/15 premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, načelnik sektora Predrag Marić, su prvog dana 2015. godine posetili beogradske vatrogasce čime su nam na neki način ukazali čast, dali nadu da će se možda neke stvari menjati na bolje ali na žalost sada već prošla 2015 godina za vatrogasce je bila poražavajuća. Vatrogasci najbolje znaju šta im je sve zakinuto, novi problemi su se i dalje ređali pored već mnogobrojnih, na kraju su došli i otkazi. Verujemo da većina kolega želi što pre da zaboravi prošlu godinu.

Mi i danas odrađujemo posao po predviđenom planu i programu, 1. januara 2016., u sedam sati došla je druga smena koja takođe ne sme biti u pripitom stanju ili nesposobna da obavi zadatak. Dakle, posao vatrogasca je takav da 24 časa mora da bude konstantno spreman i u pripravnosti.

Spremni jesmo, dobro opremljeni nismo ali obučeni smo da izvršimo svaki zadatak koji dobijemo. Želimo našim građanima da se dobro odmore ako su slavili, lepo provedu i večeras ako slave reprizu nove godine, i obrate pažnju kod upotrebe petardi, paljenja vatrometa i ostale pirotehnike. Takođe, važno je da pre izlaska iz domova ugase električne, plinske uređaje, punjače za mobilne telefone, a pogotovo novogodišnje lampice jer su to jeftini proizvodi sumnjivog kvaliteta koji mogu izazvati požar. Da ne piju ako voze!

VATROGASCI RADE I KADA TREBA DA SLAVE!

VATROGASCI rade i praznikom i vikendom kao i bilo kojim radnim danom. Tako je i ovog 1. januara 2016., gde se primopredaja smene, praktično, obavljala “u hodu”:

– Čekale su nas kolege iz prethodne smene, menjamo se za upravljačem kamiona i skrećemo pažnju jedan drugome na radne uslove ili eventualne probleme u radu sa spravama i opremom, mehanizacijom. Šefovi smena, komandiri, između ostalog, kolegama izdaju radne zadatke i kontrolišu izvršenje istih.

– Imamo relativno zastareo vozni park, uslovi rada su dosta loši, ali uz dobru obuku i iskustvo sve to nekako nadomešćujemo, međuljudski odnosi među vatrogascima su uvek bili odlični, to nas krasi, to je naša druga porodica, za kolegu se gine, posao je rizičan ali nema vatrogasca koji ga ne voli. Vatrogasci ne zarađuju puno i među lošijima smo u Srbiji, uprkos tome što nam je glava uvek u torbi, i pored toga nećete čuti vatrogasca da se žali. Nadamo se da će biti bolje, od toga svi živimo.

Kolegama koji rade u vreme praznika želimo da nemaju posla i da korisno provedu svoje vreme!

Tako da, dok građani odmaraju i mirno spavaju, vatrogasci će i dalje budno brinuti o njihovoj bezbednosti…

Vatrogasac, Info SVS

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor