Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

POSLEDNJI PUT SAM ISKLJUČIO TELEFON 2004.

Nedeljnik 22. OKTOBAR 2015.

http://www.nedeljnik.co.rs/upload/Newsmaker/Image/2015-10/Pmaric_Large.jpg

Ko će Srbiju braniti od poplava i spasavati od požara, kako se Srbija sprema za godine velikih iskušenja od elementarnih nepogoda i terorizma, zašto je vreme da krenemo u susret rizicima koje nose vanredne situacije, kako poplave postaju kap koja preliva čašu, kako lično doživljava tragedije koje mu posao referiše i koliko mu privatni život, zdravlje i emocije trpe zbog posla prvog vatrogasca Srbije, u intervjuu Danijeli Isailović i Nenadu Čalukoviću ispričao je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, koji uskoro više neće biti deo MUP-a Srbije

Danijela Isailović i Nenad Čaluković

Predrag Marić, prvi i jedini načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, česta je asocijacija na nesreću i katastrofu. Iako je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, češće se može videti na terenu u gumenim čizmama i uniformi, zbog čega je dobio epitet prvog vatrogasca Srbije. Ili srpskog Šojgua, za šta sam kaže da je pretenciozno. Kada se pojavi u medijima, jasno nam je da se dogodilo ili nam se sprema nešto loše. Izuzev ako prima Legiju časti u Ambasadi Francuske, ili neko drugo priznanje za rad, kako kaže, više svoje službe nego sebe.

Ipak, u intervju za Nedeljnik odlučio je da saopšti nešto lepo: Srbija će od Nove godine imati samostalnu službu, modernu Direkciju za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama koja će u budućnosti delovati preventivno na rizike koje nose elementarne nepogode i boriti se sa požarima, poplavama, klizištima i svim onim nevoljama zbog kojih zovemo broj 193 koji se neće menjati.

Vlada Srbije donela je na jednoj od prethodnih sednica zaključak kojim se Sektor za vanredne situacije izmešta iz MUP-a, kako bi od Nove godine počela da radi nova direkcija, koja će nastati spajanjem vašeg sektora i Kancelarije za obnovu od poplava koju vodi Marko Blagojević?

Ova odluka znači da je država Srbija prepoznala potrebu za formiranjem samostalne organizacije i da će godine rizika koje su pred nama uspeti da prebrodi. Naša služba koja se sada bavi vanrednim situacijama biće u mnogo boljoj poziciji, da pre svega uz pomoć države, a zatim i međunarodnih organizacija i zemalja donatora poboljša tehničku opremljenost vatrogasaca-spasilaca u Srbiji, kako bismo godine koje su pred nama dočekali mnogo bolje opremljeni, i sa dovoljnim brojem ljudi koji mogu da odgovore izazovima.

‘Najviše mi je energije tokom ovih godina potrošio kontakt sa politikom i taj odnos “leptira i lampe”. Nije dobro da budete suviše blizu, a nije dobro da budete ni previše daleko. Nikada u životu, čak ni u doba stare Jugoslavije, nisam bio član nijedne političke stranke. I taj sam odnos sačuvao do danas, što ne znači da političare a priori ne podnosim. Kao i u svemu drugom u životu, postoje dobri i loši ljudi, pametni i glupi. I moj odnos prema dobrim i pametnim se ne menja bez obzira da li su na vlasti ili ne’

‘Ako su mesec dana bile poplave, treba mi mesec dana nakon završetka da se vratim u uobičajeno stanje… Na terenu nema prepreka, nema vremena za strah i emocije dok se nešto dešava… Dani nakon toga su strašni. Dan posle nesreće u “Kontrastu” plakao sam kao malo dete’

‘Često se dešavalo da stignemo prvi kada je poplava i požar, kada lokalnih političara nema u krugu od 60 kilometara i kad na sebi istrpite sav bes i nezadovoljstvo zbog toga što neko ko živi više nego skromno, izgubi sve za sat ili dva’

CEO TEKST U ŠTAMPANOM IZDANJU  NEDELJNIKA

KOJE JE NA KIOSCIMA OD 22. OKTOBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA www.novinarnica.net/nedeljnik

Podelite sa drugima!

 1. IVAN10-24-15

  Шта вам је Марић обећао да га величате и хвалите оволико??? Бићете једини синдикат у новој дирекцији?? Бићете признати,напредоваћете у служби ?? Продали сте се …који први ватрогасац у Србији?? Он никад није био втрогасац дошао је као начелник из МУПа ,СВС не ради у интересу Ватрогасаца,да радите у интересу радника не би били за одвајање од МУПа,срозаће нас скроз бре људи!!! Осим Марићевих речи немамо никакве гаранције да ће нам се стандард одржати на нивоу МУПа !!

  • SVS10-27-15

   Da li vatrogasci imaju pravo da budu kvalitetno informisani – Čini nam se da ne!

   Opis teme – Održavanje redovnog mesečnog sastanak radne grupe za saradnju sa sindikatima Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnika Sindikata vatrogasaca Srbije.

   Predstavnici SVS su poslednji sastanak sa radnom grupom MUP-a imali novembra meseca 2014. godine., jer je tada donešena odluka da su ovi sastanci obesmišljeni te se sa tom praksom prestalo. To su bili sastanci copy>paste i više nego smešni. Iniciranje predstavnika SVS za ponovnim sastankom zakazanog za 12.10.2015. je proisteklo iz potrebe većine kolega, naših članova da prevashodno saznaju šta se dešava sa našim statusom i aktuelnom temom izdvajanja Sektora iz MUP-a.

   Iako do sada sastancima sa radnom grupom nismo bili zadovoljni imali smo obavezu da ponovo pokušamo u ime vatrogasaca koje predstavljamo. Pitanje je bilo koliko je uopšte i moguće sa njima komunicirati u ovom trenutku, kada je jasno da je sve izvesniji izlazak Sektora iz MUP-a te ih vatrogasci uopšte više i ne interesuju – izgleda da je komunikacija skoro pa nemoguća.

   Nismo izdavali nikakva obaveštenja sa tog sastanka jer se održavao u katastrofalnoj atmosveri, bukvalno smo se osećali kao loši đaci kome su deljene lekcije o načinu na koji se trebamo ponašati, tipa: nećete vi nama određivati koga ćemo zapošljavati, šta vatrogasi ima da traže opremu kada nam policajci idu bez pancira, izlazak Sektora iz MUP-a šta se to vas tiče i td…

   – Što se tiče vaše kritike kako mi podržavamo Marića i Blagojevića je nerealna, ni u jednom objavljenom tekstu nismo podržali nikoga, to što delimo vesti samo hoćemo da sve kolege budu upoznate sa onim o čemu oni pričaju a kako ćemo mi odreagovati po pitanju svega ovoga odlučiće članovi sindikata ali i ostale kolege, a za sada su mišljenja podeljena i nije tačno da je većina za ostanak u MUP, svako ima pravo da iznese stav ali ne i da nameće volju drugima.

   Uskoro će SVS predstaviti malo poduže objašnjenje oko svega za šta nas optužuju – Ko želi da se informiše o tome koliko je neinformisan i kako se šire neistine može to saznati od rukovodstva sindikata ličnim pozivanjem – Pa izvolite!

Ostavi odgovor