Zbog nebrige o dimnjacima, vatra guta tavane i novac

• 19:22 > 19:22 24. 06. 2015. | Dnevnik, 021

Od početka ove godine, od 449 intervencija zbog požara u gradu i široj okolini, čak 27 je bilo zbog vatre na dimovodnim instalacijama.

dimnjak

Onaj podatak izneo je komandir Vatrogasne brigade Novi Sad Dragoslav Klisura. „U 2013. bilo je 34 požara te vrste, a prošle godine 30. U najvećem broju slučajeva, vatra plane kada varnica iz ložišta upali čađ, naslage nesagorelog ugljenika. To se događa kada se dimnjak dugo ne čisti, mahom na starijim objektima sa takozvanim karatavanom, tamo gde nema betonskih međuspratnih konstrukcija“, kaže on.

Na novijim kućama takve pojave su vrlo retke, ali se dešava da, opet zbog neodržavanja i nečišćenja, dimnjak ispuca, pa je moguće curenje toksičnog ugljen-monoksida.

„Jasno je da se dimnjaci moraju redovno čistiti i pregledati, ali tu se dolazi do drugog problema. Iako je Zakon o komunalnoj delatnosti stupio na snagu još 2011. godine, i dalje nije usvojen pravilnik, koji propisuje ko sme da pruža dimničarske usluge i kakve su obaveze građana koji imaju ložišne uređaje i odžake. To u praksi znači da dimnjake mogu da čiste firme koje nemaju stručnjake za tu oblast, a sve se često završava i po principu „uradi sam“ ili nikako“, kaže Klisura.

Što se Novog Sada tiče, čišćenje dimnjaka obavljaju radnici JKP „Stan“. „Tačno je da mi čistimo i održavamo dimnjake na svim stambenim objektima u Novom Sadu i okolini“, kaže portparolka ovog preduzeća Maja Ravić. „Cena usluga je dinar po kvadratnom metru stambenog i poslovnog prostora, a plaća se preko „Informatike“. Za taj novac svaki korisnik s naše strane dobija jedno čišćenje dimnjaka godišnje, i eventualno još jedno, po pozivu vlasnika. Ako zatreba, svako naredno čišćenje se dodatno plaća“, kaže ona.

Ukoliko se tokom čišćenja i pregleda ustanovi kvar ili nepravilnost u izradi, u dogovoru s vlasnikom, slučaj se prijavljuje Građevinskoj inspekciji. Takvo stanje je uspostavljeno odlukom grada pre godinu i po dana.