Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

ODRŽAN PRVI KONGRES SINDIKATA VATROGASACA SRBIJE

SVS

VRNJAČKA BANJA | 22.11.2013.

– U petak je u Vrnjačkoj Banji u odmaralištu MUP-a „Promenada“ održan I. Kongres Sindikata vatrogasaca Srbije. Pored 80 delegata iz naših 12 sindikalnih odbora i 2 sindikalne grupe, Kongresu su prisustvovali i mnogobrojni zvaničnici državnih i opštinskih organa, predstavnici Sektora za vanredne situacije, kao i gosti iz Evropskih sindikata, sindikata zemalja iz okruženja i nama dragi gosti:

MUP R. SRBIJE SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE
ĐORĐE BABIĆ – ZAMENIK NAČELNIKA SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE

MUP REPUBLIKE SLOVAČKE
NEJEDLY ALEKSANDAR – PREDSEDNIK VATROGASNO SPASILAČKIH JEDINICA
ONDREIČKA IVAN – FINANSIJE

SINDIKAT VATROGASACA SLOVAČKE
PETROVIČ DANIEL – PREDSEDNIK SINDIKATA
ŠAGAT PETAR – PRVI ZAMENIK PREDSEDNIKA
JIRI ŽADA – ZAMENIK PREDSEDNIKA

SINDIKAT VATROGASACA BUGARSKE
ELENKOV LJUBOMIR – PREDSEDNIK SINDIKATA
STANKOV VENCISLAV – ZAMENIK PREDSEDNIKA
LIČEV BOGDAN – PREDSEDNIK NADZORNE KOMISIJE
PAUNČEVA SNEŠKA – SEKRETAR SINDIKATA

SINDIKAT VATROGASACA MAKEDONIJE
VELJANOVSKI BOBI –GENERALNI SEKRETAR
SAZDOV TODE – ČLAN UPRAVNOG ODBORA
TRPKOSKI BOBAN – ČLAN UPRAVNOG ODBORA

SINDIKAT VATROGASACA BANJALUKE
TRIVIĆ DARKO – PREDSEDNIK SINDIKATA
GALIĆ DALIBOR – ČLAN GLAVNOG ODBORA
SAVIĆ DARKO – ČLAN GLAVNOG ODBORA

GOST IZ ŠVEDSKE- PREDSTAVNIK EVROPSKE VATROGASNE ASOCIJACIJE EFFUA
HOLMSTROM RAYMOND

NAČELNIK ODELJENJA ZA VANREDNE SITUACIJE U KRUŠEVCU
LAZAREVIĆ ALEKSANDAR

Na početku otvaranja Kongresa prisutnima se prvi obratio Generalnin sekretar Goran Mićić, koji je poželio dobrodošlicu gostima i ukratko prezentovao dosadašnji rad sindikata a zatim je upoznao sve prisutne sa dnevnim redom i programom Kogresa. On je predstavio sve goste koji su došli na Kongres a zatim je reč dao Predsedniku Sindikata vatrogasaca Srbije Dušku Ninkovu.

Predsednik Duško Ninkov je takođe pozdravio sve goste i delegate sindikata iz svih delova Srbije, istakavši da je četvorogodišnje postojanje SVS u ovim teškim vremenima ipak dalo rezultate koji su proklamovani u osnivačkim aktima SVS-a.

“Danas SVS predstavlja prepoznatljivu realnu snagu kao nosilac ideje o ujedinjenju svih vatrogasaca Srbije u jedan snažan strukovni sindikat koji podstiče na princip solidarnosti, jednake šansi za sve i orjentir svih budućih aktivnosti. Za SVS je od strateškog značaja da se nivo saradnje i poverenja svih profesionalnih vatrogasaca podigne na viši nivo, a da postojeća saradnja sa međunarodnim sindikalnim organizacijama bude nastavljena. Ponosni smo što SVS ima članove iz cele Srbije. Mi smo jedan složan, kompaktan sindikat koji deli identična uverenja i ideje, rešeni da promenimo vatrogastvo u Srbiju na bolje”.

Ninkov je poručio i to da sindikati i poslodavci u narednom periodu moraju mnogo više da razgovaju.

“Nama fali dijalog koji nas može dovesti do zajedničkog cilja i do nečega što može biti prihvatljivo za sve nas. U socijalnom dijalogu napravili smo značajan iskorak, za borbu i „rat“ uvek ima vremena, ali pre toga iskoristimo svaki momenat gde možemo zajedno sesti i dogovoriti se koji su nam koraci prioritet – rekao je Ninkov ”.

Nakon njegovog obraćanja, strani i domaći gosti su se bez redosleda po važnosti obratili svima u sali pozdravnim rečima.

Posebnu pažnju je privukao govor ĐORĐA BABIĆA – ZAMENIKA NAČELNIKA SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE. On je između ostalog pozvao sve vatrogasce iz Srbije na solidarnost i zajednički sindikalni nastup u narednom periodu, jer samo na globalnom nivou, ujedinjeni vatrogasci mogu da odgovore sve većim izazovima koji su pred njima.

“Žao mi je što vas nema više, vatrogasaca ima i u drugim policijskim sindikatima ali svi oni bi po prirodi stvari trebali da budu u SVOM strukovnom vatrogasnom sindikatu i da naj taj način svojom brojnošću povećaju šansu da se popnu stepenicu više ka boljem položaju i izbore prava za sebe koja uvek mogu biti bolja”.

Odličnu prezentaciju i kraće predavanje održao je i PREDSTAVNIK EVROPSKE VATROGASNE ASOCIJACIJE EFFUA – HOLMSTROM RAYMOND koji je svojim prisustvom Kongresu dao međunarodni karakter.

Tema predavanja je bila šta je EFFUA i Šta se može uraditi za vatrogasce u okviru vatrogasne ascijacije?

“Postajući član Evropske Vatrogasne asocijacije, možete da utičete na vatrogasnu budućnost u Evropi. To je dobro poznata činjenica da što više ljudi koji rade ka istom cilju zajedno, mogu napraviti veći uticaj. Pridruživanje EFFUA nije dug proces, i nije težak on samo zavisi od vaše želje i odlučnosti da se borite za prave vrednosti, dostojne čoveka u 21. veku, tj. budućnosti vatrogasne profesije i zajedničko uzdizanje na jedan viši nivo. Vaš slogan U jedinsvu je snaga, treba da bude slogan svih vatrogasaca u svetu da bi odražavala viziju zajedničke saradnje između kolega”.

Međunarodna saradnja u cilju razvijanja zaštite od požara u regionu je od veoma bitnog značaja, iako su poprečna mišljenja da naše sindikalno rukovodsvo na taj način uzaludno troši novac. Naša zemlja je na početku jednog veoma obimnog posla kada je reč o usklađivanju tj. harmonizuje našeg zakonodavstva sa evropskim propisima. U tom smislu naš sindikat pokušava da se upozna sa zakonima i propisima vatrogasaca u regionu i Evropi kako bi sve to zajedno dovelo do boljeg funkcionisanja vatrogastva u Srbiji. Idemo da vidimo šta rade drugi, da njihova iskustva prenesemo na našeg vatrogasca u Srbiji, da u saradnji sa najboljim stručnjacima iz ove oblasti donesemo i usvojimo ZAKON O VATROGASTVU, koji će biti od suštinskog značaja za nas. 

– Nama nedostaje za početak jedan ozbiljni trenažni centar, koji postoji u svim uređenim državama koje vode računa o bezbednosti svojih građana. Svake godine neki od naših članova borave u Slovačkoj, gde imaju prilike da vide da vatrogasci pre nego što i zvanično stupe u službu, imaju ozbiljne treninge sa simulatorima vatre, dima, brojnim verodostojno predstavljenim situacijama gde se uvežbava taktički pristup, uz nadzor običnih mentora. Mi smo svesni činjenice da „tako ozbiljan pristup nije ni malo jeftin, ali se na bezbednosti građana ne sme štedeti“.

U istom smislu su se učesnicima obratile i delegacije iz Slovačke, Bugarske, Makedonije, Republike Srpske i ostali gosti.

Po završetku prvog dela uvodnog izlaganja i obraćanja uvaženih gostiju i prijatelja usledila je pauza za ručak.

Posle kraće pauze usledio je radni deo Kongresa gde su delegati prvo smenili staro, pa izabrali novo rukovodstvo sindikata i usvojili uobičajena kongresna dokumenta.

– Za predsednika SVS izabran je ponovo Duško Ninkov. Delegati Kongresa jednoglasno su odlučili da Ninkov i u narednom četvorogodišnjem periodu bude na čelu Sindikata vatrogasaca Srbije, za zamenika predsednika je prvi put po izmenjenim statutom izabran Darko Jocić, a za Generalnog sekretara Ivan Ladišić. Izabrani su i članovi nadzornog i statutarnog odbora.

Ono što je takođe važno, naša sindikalana organizacija je usvojila novi Statut, koji baca akcenat na lakše i efikasnije delovanje, sa posebnim osvrtom na formiranje sindikalnih grupa koje sada mogu da čine 5 članova.

Kada je protokularni deo Kongresa završen izborom sindikalnog rukovodstva, novi (stari) predsednik osvrnuo se na Izveštaj o radu sindikata vatrogasaca od osnivanja Sindikata u februaru 2009 godine do održavanja 1. Kongresa SVS-a u novembru 2013 godine.

Duško Ninkov se zahvalio delegatima na ukazanom poverenju a zatim se osvrnuo na dosadašnje postignute rezultatate i poželeo svojim saradnicima i članstvu puno sreće u daljem radu.

“Izveštaj podnosim kao svoju statutarnu obavezu, on je podeljen svima u pisanoj formi da bi ga zainteresovani pročitali i bili spremni za eventualnu diskusiju na Kongresu sa primedbama i predlozima za bolji rad Sindikata vatrogasac Srbije u budućnosti. Počeli smo sa radom 23.02.2009. godine gde su vatrogasci Novog Sada i vatrogasci Rume uz velikodušnu pomoć Sindikata vatrogasaca Slovačke, a posebno Predsednika ovog sindikata DANIELA PETROVIČA, osnovali nacionalni strukovni sindikat vatrogasaca pod nazivom SINDIKAT VATROGASACA SRBIJE sa sedištem u Novom Sadu. Sindikat je u početku brojao oko 150 članova, sada nas ima oko 700 a nikada nismo imali nijednog člana u Beogradu što mi je posebno krivo. U poredjenju sa drugim sindikatima imamo najslobodniji pristup učlanjavanja u Sindikat i iščlanjvanje onih koj su nezadovoljni. Takvu praksu imamo nameru da nastavimo i dalje samo što ćemo otići korak dalje i organizovati nekoliko sastanaka u svim odbrima da bi svi članovi, a ne samo delegati mogli da kažu šta misle o radu Sindikata, šta u narednom periodu žele od organizacije kojoj pripadaju i šta su spremni da lično urade da sindikat bolje funkcioniše”.

Predsednik Ninkov govorio je o:

MISIJI SINDIKATA VATROGASACA SRBIJE,

RADU ORGANA SINDIKATA VATROGASACA SRBIJE,

RAZVOJU I UNAPREĐENJU SOCIJALNOG DIJALOGA SA POSLODAVCEM,

REŠAVANJU SUŠTINSKIH PROBLEMA VATROGASTVA,

•  EKONOMSKOM I SOCIJALNOM POLOŽAJU VATROGASACAMEĐUNARODNOJ SINDIKALNOJ SARADNJI,

•  OMASOVLJAVANJU ČLANSTVA I ŠIRENJE ORGANIZACIONE STRUKTURE SINDIKATA,

•  I MNOGIM DRUGIM TEMAMA.

Nakon završenog Kongresa Ninkov je poručio: Da će i dalje činiti sve za dobrobit sindikata, i da se SVS „nikad neće upravljati ni iz čijih kabineta, institucija a ni partija, već samo na osnovu onoga što su zahtevi i potrebe članstva tj. vatrogasaca”.

Kongres je završen prigodnom svečanom večerom i druženjem do kasno u noć a 23.11. posle doručka svi su pošli u svoja mesta, nadamo se zadovoljni!

BROJ DELEGATA ZA KONGRES

DNEVNI RED I. KONGRESA

PROGRAM

SPISAK I FUNKCIJE GOSTIJU

STATUT SINDIKATA VATROGASACA SRBIJE

PRVI KONGRES SINDIKATA VATROGASACA SRBIJE (IZVEŠTAJ O RADU)

FOTOGRAFIJE SA KONGRESA

 

 

 

 

 

 

Vaš Sindikat vatrogasaca Srbije

U jedinstvu je snsga!

Podelite sa drugima!

  1. Milija12-02-13

    Hoce biti prijema vatrogasaca i kada?

Ostavi odgovor