Dopis načelniku Mariću u vezi primene nove sistematizacije

14 feb Obaveštenja | SVS

14.02.2019. / Info SVS

REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE
NAČELNIKU PREDRAGU MARIĆU

Predmet: Molba za održavanje sastanka u vezi primene nove sistamatizacije i novog sistema obračuna plata u vatrogasno-spasilačkim jedinicama

Poštovani gospodine Načelniče,

Sindikat vatrogasaca Srbije kao odgovoran strukovni sindikat želi da Vam ukaže na neke propuste novog sistema plata, koji su u vatrogasnim jedinicama  u pojedinim slučajevima čak doveli do povećanja interne nepravednosti:

• Zaposlenima koji neposredno rukovode najvećim brojem vatrogasnih intervencija, odnosno vođama odeljenja i vođama vodova, sa srednjom stručnom spremom i koji su prvi saradnici i zamenici šefova smena u većini jedinica, a u nekim jedinicama zbog nepopunjenih radnih mesta obavljaju u potpunosti poslove šefa smene, koeficijent plate nije adekvatno izvrednovan.
  • U Srbiji postoje četiri Vatrogasno spasilačke brigade, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. U VSB Beograd radno mesto šefa smene je sistematizovano sa 240 espb bodova, dok je u ostalim brigadama, Novi Sad, Niš i Kragujevac isto radno mesto je sistematizovano sa 180 espb bodova. Na taj način nije ispoštovana osnovna ideja o standardu jedinstvenosti radnih mesta, te se za isto radno mesto zahtevaju različiti stepen obrazovanja.
  • Kategorizacija vatrogasnih jedinica nije postavljena pravedno, tako da dolazi do apsurda da vatrogasna stanica koja je znatno manje opterećena od druge vatrogasne stanice se nalazi u višoj kategoriji. Na primer, vatrogasno odeljenje Sopot ima jednu kategoriju više nego vatrogasni bataljon Novi Sad, Niš i Kragujevac, a čak dve više od vatrogasne čete u Kraljevu, Kikindi i dr., što ni po jednom objektivnom kriterijumu nema osnova. Ovakvih primera ima mnogo. Razlog takve nepravednosti je što su posmatrane cele organizacione jedinice, a ne svaka vatrogasna stanica ponaosob.

Kako je gore navedeno unelo nedoumice i nezadovoljstvo među zaposlenima u VSJ, molimo Vas da organizujete održavanje sastanka sa predstavnicima Sindikata vatrogasaca Srbije, kako bi Vam u neposrednoj komunikaciji detaljnije pojasnili gore navedenu problematiku i zajednički sagledali mogućnosti za otklanjanje istih.

S poštovanjem,

U Novom Sadu                                                                          Predsednik Sindikata

17.01.2019. godine                                                                          Duško Ninkov

Dopis Sektoru za vanredne situacije PDF