FOTO: BLIC / RAS SRBIJA

Skoro 10 sati je trajala drama i izvlačenje pacijenta (81) iz zavejanog prokupačkog sela Tovrljane, kada se na dva kilometra od njegove kuće zaglavila, najpre ekipa Hitne službe, a zatim i vozilo vatrogasaca.

Selo Tovrljane je udaljeno tridesetak kiometara od Prokuplja, a sve vreme puta duvao je jak vetar i padao sneg.

Medicinska ekipa je uz asistenciju vatrogasaca najpre morala deo puta da prepešači da bi stigla do kuće pacijenta gde su mu dali određenu terapiju, a zatim su ga na ćebetu vukli do svojih vozila kako bi ga transportovali do prokupačke bolnice.

Jedva ga prebacili do bolnice

– Ono što je najvažnije za sve nas je da je pacijent u stabilnom stanju i da smo i pored mnogo muka i problema na kraju uspeli da ga prebacimo do bolnice. Poziv Hitnoj službi stigao je oko 20 sati, mislim da je zvao čovek iz Beograda koji je prijavio da je pacijentu u selu Tovrljane neophodna medicinska pomoć. Odmah smo krenuli, a sa nama je krenulo i jedno vozilo vatrogasne službe – kaže dr Petar Vesović, dežurni lekar, a prenose “Južne vesti”.

On dodaje da su na pojedinim delovima puta sneg i nanosi bili visine i preko metar, a nekoliko puta su vatrogasci sklanjali polomljena stabla drveća koja su blokirala tu deonicu puta.

Ekipa se zaglavila u smetovima

FOTO: BLIC / RAS SRBIJA
Vozila hitne i vatrogasaca odavde dalje nisu mogli

– Na oko dva kilometra naše vozilo, a zatim i terensko vozilo vatrogasaca ostala su zaglavljena u snegu. Dalje nismo mogli, a kako nismo znali u kakvom je stanju pacijent, odlučili smo da bez odlaganja krenemo peške do njegove kuće. Sve vreme vreme duvao je jak vetar, a sneg je padao, a bilo je i izuzetno hladno. Najvažnije je ipak da kada smo stigli, pacijentu smo ukazali pomoć, a zatim je uz konsultacije sa vatrogascima doneta odluka da ga na ćebetu, odvučemo do zaglavljenih vozila jer druge alternative nije bilo, a nismo mogli ni da ga ostavimo u kući u kojoj je sam živeo – kaže dr Vesović.

Tada su vatrogasci pozvali još jednu ekipu iz Prokuplja i zahvaljujući njihovom naporu i požrtvovanju, jer su starca umotanog u ćebetu vukli dva kilometra na snegu, čija je visina negde bila i do metar, uspeli da stignu do vozila.

Ali ni tu nije bio kraj drami

Međutim, drami tu nije bilo kraja, jer nije bilo načina da se vozilima okrenu i izvuku iz snega i vrate nazad.

FOTO: BLIC / RAS SRBIJA

Vatrogasci su ipak nekako uspeli da svoja dva vozila pokrenu i izvuku, u njima je prebačen pacijent i medicinska ekipa do Prokuplja, dok je terensko vozilo Hitne ostalo zaglavljeno.

Pacijent je smešten na Odeljenje urgentne medicine i nije životno ugrožen, a čitava akcija njegovog spasavanja i pružanja lekarske pomoći trajala je sinoć od 20 do jutros u 6 sati, kada se ekipa vratila.