Južnobački okrug odnedavno je bogatiji za 25 vatrogasaca

05. novembar 2018. | 17:34 18:50 | Izvor: RTV (Ljiljana Hodžić)

NOVI SAD – Ovih dana posebnu pažnju izazivali su požari, koji su osim materijalne štete, dovodili i do saobraćajnih nesreća, zbog dima sa strnjišta na njivama. Sve тo povod je da proverimo koliko je spremna Novosadska vatrogasno–spasilačka brigada. ...

Južnobački okrug odnedavno je bogatiji za 25 vatrogasaca. Njih 16 dobilo je posao u novosadskoj Vatrogasno-spasilačkoj brigadi. Iako su opasnosti česte, vode se čovečnošću i željom da pomognu.

Ilustracija: RTV

“Od malih nogu sam želeo da se bavim time, nekako, smatram da je častan posao i human u pomaganju drugima, što se kaže. Jeste opasan posao, mada ako se povede računa kako se radi i nije toliko. Stvara, stvara stres, ali sam kolektiv ovde i ekipa je dosta pozitivna i onda se nekako taj stres izbegne,” izjavio vatrogasac Vojislav Savković.

U Vatrogasno-spasilačkoj brigadi Novi Sad kažu da imaju sve uslove za obavljanje svoje delatnosti, ali ističu da je objekat u kojem su smeštni starije gradnje, pa su neophodne česte adaptacije. Pre mesec dana dobili su novu auto-cisternu kapaciteta 10.000 litara. Takvi kamioni im pomažu u intervencijama na požarima poput onih na njivama, koji su u poslednje vreme česti.

“Mi smo u toku oktobra meseca 456 imali požara na otvorenom prostoru u celom Južno-bačkom okrugu, opet kažem neki prosek je 120 do 160 na otvorenom prostoru u toku oktobra meseca”, izjavio je Stojan Milovac, komandant Vatrogasno spasilačke brigade Novi Sad.

Prilikom poziva, važno je da građani ostanu smireni i pribrani i da odgovore na sva pitanja, кažu vatrogasci. Nakon objave na razglasu, oni za manje od minut oblače uniforme i kreću u intervenciju.