Novi sistem obračunavanja plata u MUP-u

17 sep Obaveštenja | SVS

17.09.2018. / Info SVS

OBAVEŠTENJE

Dana 14.09.2018. godine u zgradi SIV-a od strane Sektora za ljudske resurse održana je prezentacija u vezi uvođenja novog sistema plata u MUP-u.

Najbitnije vezano za novi model je:

• Nikom neće biti smanjena plata, odnosno svi će dobiti određeni procenat uvećanja.
  • Povećanje neće biti linearno. Odnosno, žandarmerija će imati 3% uvećanja, dok vatrogasci, kao i policajci, mogu da očekuju oko 10%.
  • Uvodi se koeficijenat kategorizacije, što znači da neće svi vatrogasci imati istu platu, u zavisnosti od VSJ u kojoj rade. Kategorizacija vatrogasnih jedinica je urađena po modelu koji je dao Sektor za vanredne situacije. Iako nismo videli kategorizaciju, po tome kako nam je objašnjeno od strane Sektora za ljudske resurse, bojimo se da kategorizacija u VSJ neće ispuniti osnovni zahtev ove novine, a to je vrednovanje poslova kroz objektivne kriterijume.

Dakle, na ovaj način neć biti otklonjena interna nepravednost, pa će se dešavati da PVSJ koja ima mnogo manje intervencija imati veći koeficijenat od neke druge daleko opterećenije PVSJ, samo zato što teritorijalno pripada većoj VSJ.

• Rešenja po novoj sistematizaciji biće podeljena u decembru, a isplata po novom obračunu kreće od 5. januara.

Novi Sad                                                                       Predsednik  SVS

14.09.2018. godine                                                              Duško Ninkov

Prezentaciju Novog sistema plata u Ministarstvu unutrašnjih poslova preuzmite OVDE