Ove godine u porastu je broj požara građevinskih objekata, a njihovi najčešći uzroci su neispravne instalacije i ljudski faktor. Ipak, statistički gledano, požara je manje nego ranije, kaže pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Vlada Plemić.

– Međutim, imamo rast požara građevinskih objekata. Svedoci smo takvih požara u Zemunu, Sremskoj Mitrovici, Paraćinu, a izgoreo je i hotel u Nišu. To sve iziskuje veliko angažovanje vatrogasaca, a uzrok tih požžara još ne znamo. Uglavnom su uzroci takvih požara neispravne instalacije, neretko i ljudski faktor – rekao je Plemić za RTS.

Kaže da su uzroci požara u stambenim objektima najčešće neispravne instalacije, uređaji lošeg porekla, kao i prljavi aspiratori.

Požar i zbog klime

– Požare mogu da izazovu i klima uređaji, kao i kada se ostavi uključen šporet i izađe na pet, deset minuta – objasnio je on.

Napominje da je potrebno redovno održžavati klima uređaje.

– Kad nismo kod kuće, nema svrhe da klima radi, može doći do preopterećenja i do ozbiljnih posledica – ističe Plemić.

Kaže da u Srbiji ne može da dođe do teških požara kao u Grčkoj i Kaliforniji.

– Vreme ovog leta kod nas je promenljivo sa dosta vlažnih dana. Mi ćemo pratiti prognozu RHMZ-a i pojačaćemo mere predostrožnosti ako dođe do crvenog meteoalarma – porucio je pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilacke jedinice.

Dodaje da svi, po zakonu, moraju da imaju ispravne protivpožarne aparate.

– Zakonom je regulisano ko je odgovoran za to, sad su to upravnici zgrada ali i stanari. Svi uređaji moraju da budu ispravni i na mestu – rekao je Plemić.

Napominje da je saniran otvor na cisterni iz koje je sinoć u Vrčinu došlo do curenja fosforne kiseline.

– Ne znamo tačno koliko je iscurelo fosforne kiseline, ali je preventivno isključena struja u cilju bezbednosti građana – dodaje Plemić.