Pogrešno i nepravilno tumačenje podzakonskih akata i pojedinih propisa rukovodilaca VSJ KRUŠEVAC | Sindikat vatrogasaca Srbije

19.07.2018. ¦ Info SVS

REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO UNUTRAŠNjIH POSLOVA
SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE
NAČELNIKU PREDRAGU MARIĆU

Poštovani gospodine  Načelniče,

Obraćamo Vam se u ime svojih članova kako bi ukazali na pogrešnu i nepravilnu praksu  rukovodilaca u pojedinim Vatrogasno-spasilačkim jedinicama.

Naime, protivno propisima o radu, uklјučujući i podzakonske akte, zaposlenima koji rade u turnusima ne omogućava se korišćenje odmora između dva turnusa već se oni dodatno angažuju odmah nakon isteka njihove smene tj. turnusa, za unapred planirane poslove koji nisu vanredni događaji.

Dakle, ovi događaji, koji iziskuju posebno angažovanje zaposlenih, unapred su poznati poslodavcu tj. pretpostavlјenom ali on nije na vreme izvršio raspodelu tih poslova, niti je prilikom raspodele vodio računa o zakonskoj regulativi vezanoj za prava zaposlenog na odmor između dva radna dana odnosno između turnusa kao ni o pravima po osnovu  prekovremenog  rada.

Zbog ovakve prakse dolazi do povreda prava zaposlenih koja proističu iz rada, a koje su norme imperativne, te ih je poslodavac dužan poštovati.

Poslednji ovakav događaj na koji su nam ukazali naši članovi se desio u VSJ Kruševac, prilikom održavanja vežbe „Balkanski odgovor“.

Tada su vatrogasci 3. smene koja je učestvovala u vežbi radili neprekidno 30 sati, dok su radnici 2. i 4. smene smene radili 18 sati.

Želimo da istaknemo da je  apsolutno postojao način da se organizuje radno vreme tako da se zakon u vezi prava na odmor ne krši, a obzirom kako je rukovodilac VSJ Kruševac organizovao rad u ovom slučaju, radnicima pripada naknada za prekovremeni rad.

Molimo da ukažete rukovodiocima svih odelјenja na navedene nepravilnosti kako ih ubuduće ne bi činili, a da u slučaju zaposlenih u VSJ Kruševac koju su radili prekovremeno, isplati naknada u skladu sa zakonom.

S poštovanjem,

U Novom Sadu                                                             Predsednik Sindikata

15.06.2018. godine                                                             Duško Ninkov

PDF – Pogrešna i nepravilna praksa rukovodilaca VSJ KRUŠEVAC