Održan sastatanak SVS sa predstavnicima Uprave za vatrogasno spasilačke jedinice

08.06.2018. ¦ Info SVS

U utorak, 05.06.2018. u prostorijama Sektora za vanredne situacije, na zahtev Sindikata vatrogasaca Srbije,  održan je sastatanak sa predstavnicima Uprave za vatrogasno spasilačke jedinice. Na sastanku su u ime Uprave prisustvovali Zamenik načelnika Uprave Dončevski Dragan i Plemić Vlada, a u ime Sindikata Zamenik predsednika, Jocić Darko i Podpredsednik Marković Gradimir.

Glavna tema je bila izuzetno mali broj vatrogasaca u Severnobanatskom okrugu i nakon prijema radnika. Marković je još jednom u neposrednoj komunikaciji, rukovodiocima Uprave izložio ogroman problem u Severnobanatskom okrugu imajući u vidu i predstojeći odliv radnika zbog penzionisanja.

Rečeno je da je planiran prijem od još 100 vatrogasaca, i da će sigurno biti otvoren Konkurs za prijem vatrogasaca u Severnobanatski ogruk, mada se trenutno još ne zna u kojem broju.

Takođe je pričano o novoj radnoj uniformi, oko čega su se prisutni usaglasili da je boljeg izgleda i kvaliteta od predhodne. Nova radna uniforma bi u Vatrogasno spasilačke jedinice trebala da bude isporučena u tri kontigenta, krajem avgusta, krajem septembra i krajem oktobra. Potvrđeno je da nabavka novih vozila ide po planu i da bi u narednom periodu trebalo da stigne 33 novi vatrogasnih vozila, a od toga trećina već do kraja godine.

U vezi novoprimljenih radnika, svi prisutni su se usaglasili da je najbolje da se mentorska faza sprovede u sedištima VSJ, te je rečeno da će se rukovodioci Uprave založiti da se to sprovede u delo, kako je u početku i zamišljeno.

Od strane rukovodioca Uprave pohvaljena je inicijativa koju je pokrenuo Sindikat vatrogasaca Srbije za uvođenje tzv. „terenskog dodatka“, čija bi vrednost trebala da se u najmanju ruku izjednači sa dnevnicom pripadnika policije u kopnenoj zoni bezbednosti, u situacijima kada vatrogasci nalaze na terenu u otežanim uslovim rada, prilikom gašenja šumskih požara i učestvovanja u drugim vanrednim situacijama večih razmera.