Vatrogasci maksimalno spremni za svakodnevne izazove

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke čete u Subotici Međunarodni dan vatrogasaca obeležili su radno, te su i na ovaj dan bili spremni da reaguju, kao i svih 365 dana u godini.

Foto: Ilustracija (arhiva)

Vatrogasci su svoj dan dočekali  mirnije nego prethodnih godina, jer je tokom ove godine bilo manje situacija u kojima su morali da reaguju. Za razliku od prošle godine kada je do ovog datuma bilo 220 intervencija, ove godine vatrogasci su reagovali 145 puta.

– Ove godine smo imali daleko manji broj intervencija, a posebno je smanjen broj intervencija na otvorenom prostoru.  Podsetiću građane na Zakon o zaštiti od požara član 50. koji decidno govori o tome da je zabranjeno spaljivanje smeća i biomase na otvorenom prostoru. Paljenje smeća, trave, lišća može da prouzrokuje nastanak ozbiljnog požara, što može da dovede do proširenja na druge objekte, a može doći i do ugrožavanja ljudskih života – upozorio je Goran Ljubisavljević, komandir Vatrogasno-spasilačke čete.

Pored gašenja požara, vatrogasci  intervenišu i u slučajevima saobraćajnih nezgoda, hemijskih akcidenata, poplava i ruševina, kao i drugim situacijama u kojima su ugroženi  ljudski životi.

Prva vatrogasna jedinica u našem gradu osnovana je 5. oktobra 1888. godine u staroj Gradskoj kući. Tadašnja jedinica imala je 28 pripadnika, dok danas vatrogasna jedinica na adresi Maksima Gorkog 55 ima 36 vatrogasaca.

Među hrabrim vatrogascima-spasiocima, koji su 24 časa spremni  da pomognu građanima, je i 35-godišnji Žolt Šimon.

– Devet godina sam vatrogasac, a i pre toga sam bio u dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Kada sam počeo da radim ovaj posao shvatio sam koliko je to ozbiljan i opasan posao, ali ja ga volim. Ne može se rečima  opisati  taj osećaj kad spasite ljudski život, to je ono što treba doživeti i tu ljudsku zahvalnost. Za ovaj posao potrebna je humanost i hrabrost–  rekao je  Žolt, koji je vođa vatrogasne grupe.