U ZMAJEVU kod Vrbasa izgorelo je više od 10.000 bala soje, pripremljene za proizvodnju peleta. Uzrok požara, koji se dogodio u noći između ponedeljka i utorka, 5. i 6. februara, nije utvrđen, a prema prvim procenama, pričinjena je šteta od oko 50.000 evra. Vatrena stihija je progutala dve kamare baliranih stabljika soje, u kojima se nalazilo ukupno 200 tona sirovine za jednogodišnju proizvodnju peleta firme „Zmaj Pelet“, vlasnice Sanje Pilipović. Požar se dogodio u Stražilovskoj ulici, na periferiji sela, pedesetak metara od prvih kuća.

Vatrogasna jedinica iz Vrbasa sa tri vozila u rekordnom vremenu stigla je na mesto požara, ali nije uspela da spase zapaljene kamare, pa je aktivnost usmerila na odbranu obližnjih kuća i objekata, na koje se vatra nije proširila, zahvaljujući i tome što nije bilo vetra.

PROČITAJTE JOŠ – POŽAR U CEROVI: Izgorelo 12 mašina, sumnja se da je požar podmetnut

– Požar je bio toliko velik, da smo ga videli već sa mosta na izlasku iz Vrbasa. Plamen se dizao više od 20 metara. Zbog ogromne temperature zapaljenim kamarama nismo mogli da priđemo bliže od 30 metara. Gašenje je trajalo pet sati, do zore – ispričao je jedan od vatrogasaca.

Bale soje izgorele su na parceli porodice Pilipović, koja ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

BUKTINjE Plamen progutao baliranu soju

– Pretrpeli smo ogromnu štetu, tako da ne znamo kako ćemo vratiti kredit uzet za kupovinu mašina za proizvodnju peleta. Ugrožen je porodični biznis, u kojem su najviše bili angažovani naš sin i snaja. Firma je bila razlog da sa dvoje male dece ostanu na selu i ovde obezbede egzistenciju – očajan je Mile Pilipović, suprug vlasnice preduzeća „Zmaj Pelet“.

KO JE TO MOGAO DA URADI?

PILIPOVIĆI sumnjaju da je kamare presovane soje neko namerno zapalio, iako se, kako kažu, nisu nikome zamerili i ne znaju ko je to mogao da uradi.

– Planirali smo da proširimo proizvodnju i zaposlimo ljude iz sela, ali nas je neko „ugasio“ na samom početku – rekao je Mile Pilipović.