ZA SLUČAJ POŽARA: Stambenih jedinica

ZA SLUČAJ POŽARA: Stambenih jedinica

STAMBENE JEDINICE

U stanu i kući

Nekoliko korisnih preventivnih saveta:

• U slučaju dužeg odsustva od kuće, obavezno isključite sve električne uređaje;
  • Ukoliko pušite, vodite računa o pikavcima i izbegavajte pušenje u krevetu i spavaćoj sobi;
  • Sveće ne ostavljajte upaljene ukoliko izlazite iz stana, ili odlazie na spavanje;
  • Neispravne osigurače nemojte licnovati, već ih zamenite novim;
  • Šibice i upaljače čuvajte van domašaja dece, ujedno ih učite o mogućim posledicama koje proizilaze usled igre sa vatrom;
  • Sve uređaje koje imate, servisirajte kod stručnih lica;
  • Redovno pre svake grejne sezone proverite grejne uređaje i očistite odžake, naročito ukoliko se grejete na čvrsto gorivo;
  • Sobne grejalice držite na bezbednoj udaljenosti od fotelja, kauča, zavesa i ostalih zapaljivih pradmata;
  • Uklonite bezpotrebne stvari iz podruma i tavana i držite ih u urednom stanju
  • Nabavite ručni aparat za gašenje početnih požara i upoznajte se sa rukovanjem;

U slučaju požara obavezno obavestite vatrogasce, čak i ukoliko pokušate sami da gasite. Iskustvo nam je pokazalo da su mnogi pokušavali sami da ugase požar, a tek onda kada uvide da nemogu, pozovu vatrogasce. U tom slučaju gubi se dragoceno vreme, jer vatra se veoma brzo širi.
Dakle, prvo pozovite 93, tek onda pokušajte da gasite, samo ukoliko je bezbedno po vas!

U zgradi

Preventiva:

• Sve ulaze u zgradi držite prohodnim;
  • Stepenišni prostor ne koristite za odlaganje nepotrebnih stvari;
  • Hidranti i prilazi zgradama moraju biti pristupačni i prohodni za vatrogasna vozila;
  • Kontrolišite hidrantske ormariće u ulazima i njihov inventar;
  • Servisirajte ručne aparate za gašenje početnih požara i upoznajte se sa njihovim rukovanjem;

Požar:

U slučaju da je požar u vašem stanu izadjite napolje, obavezno zatvorite vrata za sobom i pozovite vatrogasce. Otvorena vrata bi omogućila dotok vazduha i samim tim pospešila gorenje i širenje požara u ostale prostorije i stanove.

Prilikom požara u zgradi, dim se veoma brzo širi kroz hodnike i stepenište. Treba imati u vidu da se u dimovima nalaze otrovni gasovi, jedan od opasnijih je ugljen monoksid, koji veoma brzo štetno deluje po ljudski organizam. Zato ne izlazite iz stana ukoliko niste direktno ugroženi vatrom, nego dobro zatvorite vrata, jer lutanje kroz zadimljene hodnike uglavnom ne bude spas, nego naprotiv najčešće ima koban završetak. Pokvasite krpe i nagurajte ispod vrata zbog sprečavanja ulaska dima u prostoriju. Sačekajte vatrogasce da završe posao, a ukoliko bude neophodno evakuisaće vas kroz prozor preko lestva i platformi ili na neki drugi bezbedniji način.

U slučaju da ste primorani da sami napuštate stan:

• Pokvasite maramice i stavite ih preko nosa i usta;
  • Dim se koncetriše prvo u gornjem delu prostorije, zato se krećite pognuto;
  • Ne koristite liftove, postoji realna opasnost od nestanka struje usled požara, ukoliko ostanete zaglavljeni u opasnosti ste da se otrujete od dima;
  • Vodite računa o tome da su deca u takvim situacijama skloni sakrivanju ispod kreveta ili u plakare;
  • Ne vraćajte se nazad radi uzimanja zaboravljenih stvari.

Požar dimljaka

Do požara dolazi zbog neredovnog čišćenja čađi u dimnjaku. Nataložena čađ se pali prilikom loženja peći. U novijoj gradnji gde je kuća pravljena od čvrstog materijala, ne postoji neka velika opasnost od širenja požara, ali kod starih kuća gde su plafoni pravljeni od greda, dasaka i obloženi trskom, postoji velika opasnost da se požar prenese na krovnu konstruksiju, zatim i na ceo objekat. Često je slučaj da kroz sam zid dimnjaka prolazi neka od nosećih greda.

• Redovno na kraju ili pre početka grejne sezone očistite dimnjake;
  • U slučaju da se upali, pozovite vatrogasce i ne gasite vodom! Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

Autor: UPVANS