ZA SLUČAJ POŽARA: U podrumu

29 mar Saveti | SVS
ZA SLUČAJ POŽARA: U podrumu

POŽAR U PODRUMU

Podrum je najčešće mesto gde se odlažu nepotrebne i u beskorisne stvari, što je u suštini loša navika. Mnoštvo zapaljivih stvari i materijala čine taj deo objekta izuzetno požarno opterećenim. Tu se najčešće nalaze: stara hartija, kartoni, tekstilni predmeti, stari nameštaj, razni lakovi, sprejevi i farbe kojima je u većini slučaja čak i istekao rok upotrebe, stvari sa kojim i sami ne znamo šta ćemo. Slična je situacija i u tavanskom prostoru.
Dakle, neophodno je podrum držati u urednom stanju, izbaciti sve nepotrebne stvari i lako zapaljive predmete.

U slučaju požara

Za podrumske požare je karakteristična velika zadimljenost, zato treba imati u vidu opasnost od trovanja dimom u slučaju namere spašavanja i iznošenja imovine. Sve te gore navedene stvari koji se najčešće nalaze u podrumima, prilikom procesa gorenja oslobađaju veoma otrovne gasove koji se nalaze u dimu. Iz tog razloga zajedno sa svim ukućanima izađite napolje, pozovite vatrogasce i sačekajte njihov dolazak. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima: ne pokriveni auto mehaničarski kanali, butan boce, lakovi i ostalo.
Ukoliko je požar podruma zgrade, najbezbednije je ostati u svojim stanovima, sprečiti ulazak dima stavljajući mokre krpe ispod vrata, sačekati vatrogasce da ugase požar i ventilatorima provetre unutrašnjost zgrade. Ukoliko bude neophodno, bićete evakuisani na daleko bezbedniji način od strane vatrogasaca.
Da napomenemo još jednom da u većini slučajeva samostalno izlaženje i kretanje kroz zadimljen prostor bude poguban.

Autor: UPVANS