Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

VATRA ZA 10 MINUTA PROGUTALA POLA ŠKOLE Izgorela jedna od nastarijih Gimnazija u Srbiji, uhapšena jedna osoba zbog PODMETANJA POŽARA

M. Tašković , N.Radosavljević , | 04. 01. 2018 – 12:37h | Blic

Gimnaziju u Kragujevcu, izgrađenu 1833. godine, noćas je zahvatila vatrena stihija, koja je progutala deo zgrade ostavljajući za sobom prah i pepeo. Na sreću niko nije povređen, a u gimnaziji sumnjaju da je požar podmetnut. Kako RTS nezvanično saznaje, kragujevačka policija je uhapsila jedno lice zbog sumnje da je podmetnuo požar.

                    Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija

Požar u najstarijoj gimnaziji zahvatio je levo krilo škole, prizemlje i prvi sprat.

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta i brzom intervencijom sprečili da se vatra proširi i na ostale delove zgrade.

                    Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija

Požar je lokalizovan posle 10 minuta, a u 5 sati jutros i potpuno ugašen.

Vatra je zahvatila kancelarije direktora, nastavnika i administrativaca, a izgoreli su nameštaj i veliki broj knjiga i slika. Direktorka Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković ističe da sve navodi na to da se ne radi o slučajnom incidentu.

                    Foto: N. Raus / RAS Srbija

– S obzirom na to da je požar zahvatio različite lokacije i kancelarije u gimnaziji očigledna je namera nekoga da uništi deo škole. Ne znam šta će istraga doneti, ali svakako je šteta neprocenjiva. Knjige i slike ne mogu da se povrate. Još sam u poku i ne mogu da verujem da je ovako nešto moglo da se dogodi – naglašava Marković.

Kako kaže, ništa nije nagoveštavalo ogromnu štetu.

– U trenutku požara nikoga nije bilo u školi. Zgradu je poslednji napustio čuvar noćas u 10 do jedan. Pre toga je proverio sve prostorije i sve je bilo u redu. Na sreću, imamo dobar video nadzor sa kamerama koje pokrivaju sve ulaze i hodnike. Snimci su sačuvani tako da će sigurno video nadzor pokazati ko je izazvao požar – ističe Marković.

                    Foto: N. Raus / RAS Srbija

Direktorki gimnazije posebno je žao što se u godini jubileja ova ustanova suočava sa nevoljom.

– Ove godine slavimo 175 godina postojanja. Nemam reči za ovo što nam se dogodilo. Očigledno se ne možemo zaštiti od vandala i huligana – zaključuje Marković.

Uhašen osumnjičeni za podmetanje požara

Kako se navodi u saopštenju PU Kragujevac, policija je danas uhapsila N. G. (1981) iz Kragujevca, osumnjičenog da je noćas oko dva sata posle ponoći podmetnuo požar.

Veruje se da je osumnjičeni prošle godine učestvovao u „bombaškoj“ drami u podrumu jedne zgrade, a 2014. je bio uhapšen zbog sumnje za pokušaj ubistva, objavila je Prva iz nezvaničnih izvora.

Naime, trojica muškaraca su se 2017. godine zabarikadirala u podrumu zgrade u Ulici Svetozara Markovića 101 u kragujevačkom naselju Bubanj, nedaleko od centra grada. Kod sebe su tokom drame imali tri bombe i jednu automatsku pušku. Sa N. G. su tada bili jedan mladić star 18 godina i još jedan maloletni mladić. Posle više od 24 casa drama je okončana i sva trojica su se predala policiji, navodi Prva.

Šta se nakon toga desilo sa N. G. i kako je on ponovo završio na slobodi, nije poznato. Pored tog incidenta, N. G. je 2014. godine uhapšen zbog sumnje za pokušaj ubistva i proveo je u pritvoru mesec dana nakon čega je pušten da se brani sa slobode kada je pobegao i nije se za njega čulo sve do drame u podrumu.

                    Foto: N. Raus / RAS Srbija

U požaru u gimnaziji nije bilo povređenih, a pričinjena je velika materijalna šteta, navodi se u saopštenju i dodaje da su požar ugasili pripadnici Vatrogasno – spasilačke jedinice u Kragujevcu.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu osumnjičenom je odredjeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće sproveden tužiocu.

Zbog preventivnih mera još dežuraju vatrogaci spasioci i u toku je raščišćavanje škole.

Pripadnici Sektora i Policijske uprave u Kragujevcu su izvršili uviđaj i u toku je utvrđivanje uzroka požara.

Prva kragujevačka gimnazija je pod zaštitom države kao spomenik kulutre.

Dnevnici su sačuvani

Jedan od mogućih motiva podmetača požara u kragujevačkoj gimnaziji moglo bi da bude uništavanje dnevnika. Međutim, do toga nije došlo.

– Dnevnici su sačuvani. Zahvaljujući Gradskoj čistoći i komunalnim službama škola će brzo biti očiščena od posledica požara i bezbedna – kaže Marković.

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor