Sastanak SVS sa Državnim sekretarom MUP Dijanom Hrkalović | Sindikat vatrogasaca Srbije

Sastanak SVS sa Državnim sekretarom MUP Dijanom Hrkalović

18 sep Obaveštenja | SVS

18.09.2017. / Info SVS

O B A V E Š T E NJ E

Dana 18.09.2017. godine u Beogradu u “Palati Srbija” je održan sastanak sa Državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanom Hrkalović i zamenikom  predsednika Radne grupe za saradnju sa sindikatima Slobodanom Malešićem, dok su Sindikat vatrogasaca Srbije su predstavljali Predsednik Duško Ninkov, Zamenik predsednika Darko Jocić i Podpredsednik Zoran Borovičanin.

Na početku sastanka, Sindikat vatrogasaca Srbije je izrazio zahvalnost na naporima koje Ministarstvo unutrašnjih  poslova i Ministar Stefanović lično ulaže kako bi se poboljšalo decenijski loše stanje u vatrogastvu.

Posebno je istaknutao zadovoljstvo vezano za razumevanju potrebe da se    zakonskim i podzakonskim aktima uredi ovu oblast, značajna za bezbednost građana. U tom smislu Pravilnik o kritrijumima za izbor kandidata za polaznike kursa za Osnovnu obuku pripadnika vatrogasno- spasilačkih jedinica, koji je doneo Ministar, predstavlja ozbiljan iskorak ka unapređenju i uređenju vatrogasne delatnosti. Ovim pravilnikom će se značajno unaprediti odabir  kandidata i smanjiti zlopotrebe prilikom zapošljavanja u vatrogasne jedinice, kojih je u prethodnom periodu i te kako bilo.

Takođe je naglašen ogroman značaj raspisivanje konkursa za prijem 100 vatrogasaca, kao i što su svi vatrogasci dobili radnu obuću i što se otpočelo sa nabavkom interventnih uniformi.

Od strane Sindikata je ukazano da će i nakon prijema ovih radnika, Srbija i dalje, obzirom na broj intervencija, broj stanovnika, rizike od požara, površinu teritorije, kao i zbog redovnog penzionisanja kolega, imati nedovoljan broj vatrogasaca.

Sindikat je naglasio kako je pored broja vatrogasaca, za kvaliteno obavljanje vatrogasnog posla, potrebno je imati pouzdana vatrogasna vozila i odgovarajuću opremu i kako je prosečna starost vatrogasnih vozila oko 30 godina.

Državni sekretar Dijana Hrkalović je potvrdila da Ministar Stefanović u potponosti razume probleme vatrogasaca i da će u narednom periodu urgirati od Vlade Republike Srbije, da iako je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru,  da se prijem vatrogasaca nastavi.

Što se tiče nabavke vatrogasnih vozila predviđeno je da se iz Kapitalnog projekta nabavi 33 vatrogasnih vozila.

Dogovoreno je da će se sastanci sa konkretnim problemima ubuduće održavati sa predstavnicima Ministarstva koji su zaduženi za tu oblast.

Sindikat vatrogasaca Srbije smatra da je sastanak bio veoma konstruktivan i da je ovakav način socijalnog dijaloga uz obostrano uvažavanje argumenata najbolji način za unaprađenje vatrogasne delatnosti.

Novi Sad                                                                       Predsednik  SVS

19.09.2017. godine                                                                 Duško Ninkov