U požaru u selu Bublica kod Prokuplja izgorelo 15 kuća

10:48, 8. 9. 2017. | Autor:Lj. M. | Izvor: Južne vesti

U požaru, srećom, nije bilo povređenih; foto: Lj.M.

Petnaestak kuća i pomoćnih objekata potpuno je izgorelo u požaru koji je juče tokom dana izbio u selu Bublica kod Žitnog Potoka, a samo zahvaljujući brzoj intervenciji prokupačkih vatrogasaca spašeni su ljudski životi i domaće životinje, pa niko srećom nije povređen.

2 pozar bublica prokupje lj.m. foto

Pojedine kuće potpuno izgorele u požaru; foto: Lj.M.

Vatrogasci su odmah po prijemu poziva krenuli ka Bublici udaljenoj oko 35 km od Prokuplja i, prema informacijama sa terena, nakon njihovog dolaska, uspeli su da zaštite ostale objekte i kuće u selu.

Vatrogasci su uradili sve što su mogli, kuće su do njihovog dolaska već izgorele, a oni su uspeli da zaštite ostale objekte i sprečili dalje širenje vatre. Gasili su požar tokom dana i cele noći, a i jutros su ovde na terenu i dežuraju – kaže jedan od meštana ovog sela u kome uglavnom žive staračka domaćinstva, pa je prava sreća da niko od njih nije nastradao.

Istraga koja je u toku će utvrditi kako je došlo do požara, ali se pretpostavlja da je vatra izbila u samom selu, te da su nisko rastinje i suva trava oko napuštenih kuća doprineli da se požar vrlo brzo proširi i zahvati veliki broj zgrada.

3 POZAR BUBLICA PROKUPLJE FOTO LJ.M.

Uzrok požara u selu se još utvrđuje; foto: Lj.M.

Pretpostavlja se da je uzrok požara najverovatnije ljudska nepažnja, a materijalna šteta će tek biti procenjena, s obzirom da je, pored kuća i objekata, izgorelo i oko 200 hektara niskog rastinja, uključujući i deo borove šume.

Kako saznajemo iz Sektora za vanredne situacije u Prokuplju, samo tokom jučerašnjeg dana vatrogasci su gasili preko 10 požara na različitim lokacijama i pored Bublice, veliki požar je izbio i u ataru sela Kožince.

Iako je i tu postojala opasnost da se požar proširi i na objekte i kuće u selu, vatrogasci su uspeli da spreče veću štetu i sačuvaju imovinu meštana, ali je izgorela šuma i nisko rastinje.

Prokupački Sektor za vanredne situacije pokriva sve četiri opštine Topličkog okruga, Prokuplje, Blace, Kuršumliju i Žitorađu i tokom poslednjih meseci gotovo da ne prođe dan bez više intervencija na različitim lokacijama, a uzrok svih požara je uglavnom ljudska nepažnja, međutim, do danas niko nije odgovarao za izazivanje požara.