Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Vatrogascima nedostaje ljudstvo i oprema

23. avgust 2017. 10:01 / Piše: M.V. / Danas

Vatrogasci u Velikom Gradištu rade u veoma lošim uslovima zbog čega je ugrožena njihova bezbednost, ali i bezbednost svih građana.

                      Foto: M.V.

O neogovornom odnosu države prema vatrogasnoj službi kao što je u ovom slučaju vatrogasna jedinica u Velikom Gradištu, govori podatak da vatrogasci iz vatrogasno-spasilačke službe u Velikom Gradištu intervenišu samo sa dva vozila koje imaju na raspolaganju a od kojih je jedno trenutno neisparavno i koja su starosti više od 27 godina. Ujedno, alarmantno je i to što zaposleni vatrogasci rade i u zaštitnim odelima kojima je istekao rok trajanja, a nemaju ni redovno finansiranje i još uvek ne postoji zakon o vatrogastvu koji bi ovu oblast detaljno uredio.

Čist primer da je u vatrogasno-spasilačkoj službi u Velikom Gradištu poražavajuće stanje i da državu uopšte ne zanima da preduzme nešto i reši problem sistematizacije ljutstva i opreme je slučaj kada je na  dan  Svetog Ilije, u selu Ljubinje, do temelja izgorela kuća Porodice Živanović, jer je Vatrogasnoj interventnoj jedinici iz Velikog Gradišta bilo potrebno više od sat vremena da stigne, i to samo jedan vatrogasac sa jednin vatrogasnim vozilom, koje je zbog svoje starosti cisterna na vozilu bila samo do pola napunjena vodom.

U Velikom Gradištu ima 6 vatrogasaca, što je u odnosu na broj stanovnika ispod proseka jer evropske preporuke nalažu da na 1.000 stanovnika bude jedan vatrogasac, što znači da bi u opštini Veliko Gradište trebalo da bude više od 25 vatrogasaca.

Velikom Gradištu nedostaje 19 ljudi u vatrogasno-spasilačkoj službi, a u poslednjem konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije novi vatrogasci za opštinu Veliko Gradište planirano je da budu primljena samo dva nova vatrogasca, a stručna obuka kandidata koji budu izabrani na tom konkursu za vatrogasce trajaće 17 nedelja.

Država bi trebala odgovornije da pristupi ovom problemu i reši nedovoljan broj vatrogasaca, zastarela vozila i opremu, jer od toga zavisi bezbednost vatrogasaca a i građana.

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor