VODA NA LEĐIMA, VATRENE ŠIŠARKE I SPAVANJE NA ZEMLJI Grupa ovih vatrogasaca specijalizovana je za gašenje vatre na NAJGORIM TERENIMA

Nenad Božović | 22. 08. 2017 – 19:15h | Blic

Naprtnjače na leđima, nespavanje, opasnost da vas za trenutak okruži vatra, zapaljene šišarke koje lete znad glava, garež pod nogama i uvek novi plamen koji se može ugasiti jedino noseći vodu na leđima i po nekoliko kilometara.

Vatrogasci nekada u vrletima ostaju i po 10 dana boreći se sa vatrom                         Foto: Nenad Božović / RAS Srbija Vatrogasci nekada u vrletima ostaju i po 10 dana boreći se sa vatrom

Gledajući hektare šume i krša koji se dime, sve to izgleda kao Sizifov posao. Ali, hrabri vatrogasci ne razmišljaju o tome i znaju da jedino tako mogu sprečiti širenje požara u brdima doline Ibra. Oni su postali pravi specijalisti za gašenje šumskih požara.

– Dešava se da ostanemo i po desetak dana na terenu. Spavamo, odnosno leškarimo samo koliko da se malo odmorimo, i onda nastavljamo da gasimo, branimo širenje vatre. Najteži su šumski požari u brdima u Ibarskoj klisuri jer imate uspone od po 80 stepeni, mesta na kojima ljudska noga nije kročila, a vi nosite naprtnjaču od 25 litara po nekoliko kilometara, za čije punjenje morate stalno da se vraćate – priča za „Blic“ vatrogasac Slaviša Kornjača iz kraljevačkog odreda.

Kako nam je rekao Milanko Obrenović, komandir Vatrogasno-spasilačke brigade iz Kraljeva, najteže je kada se dogodi da požar probije formirani zaštitni obruč, koji su vatrogasci pre toga satima pravili, i kada sve mora iz početka da se gasi po istoj stazi.

– To ume da ubije moral, a još ako se pojavi vetar pa podigne požar u krošnje, onda više nismo uopšte sigurni gde je kraj. Ali, vatrogasci u našoj četi u Kraljevu su pravi profesionalci, znaju šta treba da urade i koji svoje privatne probleme, a ima i takvih, ostavljaju kod kuće i posvećuju se svom poslu. Šumskih požara na nepristupačnim terenima, kao što je Ibarska klisura, imali smo toliko puno da nas više skoro ništa ne može pobediti. Bićemo na terenu dok potpuno ne odbranimo širenje – kaže Obrenović.

Foto: Nenad Božović / RAS Srbija

Koliko su uigrani kraljevački vatrogasci, pokazuje i podatak da se nikada nije dogodilo da su morali da spasavaju svoje kolege koje bi vatra mogla vrlo brzo da okruži, posebno kada gore krošnje u borovim šumama i kada zapaljene šišarke lete po tridesetak metara.

Foto: Nenad Božović / RAS Srbija

– Poslednji požar, od pre nekoliko dana, na Dobrim stranama u dolini Ibra, naterao nas je da pređemo preko visećeg mosta koji odavno nije u upotrebi pa da onda dresinom idemo do podnožja i da naprtnjače punimo u potoku, i onda idemo da gasimo. Samo smo razmišljali o tome da uradimo svoj posao – priča vatrogasac Slaviša Kornjača.

Pokrivaju 1.500 kvadratnih kilometara

Foto: Nenad Božović / RAS Srbija

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radioca Kočović kaže da zbog konfiguracije terena na teritoriji Kraljeva jer je 75 odsto brdsko-planinski predeo, vatrogasci iz kraljevačkog bataljona su postali pravi specijalisti za šumske požare.

– Površina koju pokrivamo od 1.500 kvadratnih kilometara ima puno četinarskih šuma i čestih požara. Vatrogasci iz ovog bataljona svojim dugogodišnjim znanjem i iskustvom su doprineli da štete od požara budu daleko manje od mogućih – rekao je Kočović, napominjući da su jedan od prvih timova u Srbiji za spašavanje na vodi.

1. vatrogasac08-22-17

Al ovi kenjaju

• Pravi vatrogasac08-23-17

Kenjaju za šta? Opisali realno kako je na šumskim požarima.