Novčana kazna za MUP ako novinarima ne dostavi podatke o vatrogasnim kamionima

Autor: Stefan Marković / Izvor: Južne vesti

Da li će dokumenta postati javno dostupna ili je Ministarstvo spremno da plati kaznu?; foto: JV/S. M.

Poverenik za informacije od javnog značaja je ponovo naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova da hitno, u roku od 2 dana, dostavi novinarima Južnih vesti dokumentaciju u vezi sa vozilima kojima raspolaže vatrogasno-spasilačka jedinica iz Niša. U suprotnom će biti novčano kažnjeni.

Pošto Ministarstvo od decembra prošle godine skriva spisak svih vatrogasnih vozila u Nišu, kao i dokumenta iz kojih se mogu saznati informacije o tipu vozila, registraciji i godini proizvodnje, uprkos nalogu Poverenika da ih učini javno dostupnim, Poverenik je ovog puta, pod „pretnjom novčane kazne“ naložio da moraju to da učine.

Poziva se MUP Srbije da u roku od 2 dana od prijema ovog rešenja novinarima Južnih vesti dostavi tražena dokumenta pod pretnjm novčane kazne od 20.000 dinara – navodi se u rešenju Poverenika.

Podsetimo, pošto je istraživanje Južnih vesti pokazalo da nekoliko vatrogasnih kamiona vatrogasno-spasilačke jedinice iz Niša nije registrovano, novinari su još decembra prošle godine tražili od Ministarstva spisak svih vozila i detaljne informacije o njima.

Međutim, Ministarstvo je odbilo da dostavi podatke, pozivajući se na „ugrožavanje državne bezbednosti”, što je Poverenik ocenio kao neosnovano.

Pored toga, Ministarstvo novinarima nije dalo odgovore ni na brojna pitanja upućena telefonom i mejlom, u vezi sa nerigistrovanim kamionima same vatrogasno-spasiličke jedinice Niš, ali i neregistrovanim ruskim kamionima koje je Srpsko-ruski humantirni centar ustupio Ministarstvu.