Sindikat vatrogasaca Srbije uputio zahtev za isplatu novčane čestitke

22 feb Obaveštenja | SVS

Info SVS / 22.02.2017.

Sindikat vatrogasaca Srbije se, u ime svojih članova, obraća Naslovu sa zahtevom za isplatu novogodišnj novčane čestitke deci zaposlenih za 2016. godinu, a koje pravo pripada deci do 15 godina starosti saglasno članu 46. PK ugovora za državne organe (Sl. glasnik RS 25/15).

Primenu odredaba označenog člana imenovanog PKU naš Sindikat nalazi u odredbama važećeg PK za policiju, tačnije u odredbi člana 47. koja upućuje na druge propise kojima se uređuju radni odnosi u državnim organima odnosno reguliše oblast rada, kao i odredbi iz člana 250.  aktuelnog Zakona o policiji.

Napominjemo da su se pojedini naši članovi, tokom decembra 2016., sa ovim zahtevom obraćali pismeno Naslovu, ali nisu dobili nikakav odgovor..

Naša je obaveza da u zaštiti prava zaposlenih aktivno učestvujemo kao i da u njihovo ime i za njihov račun podnosimo razne zahteve i predstavke posebno ukoliko je došlo do kolektivne povrede nekog od prava iz rada, kao što je ovde slučaj.

S toga predlažemo da Naslov hitno donese  pojedinačna rešenja kojima će utvrditi  isplatu novogodišnje novčane čestitke za 2016. godinu u visini odnosno u vrednosti do neoporezivog iznosa predviđenog zakonom o porezu na dohodak za svakog našeg člana koji ispunjava uslove utvrđene odredbama  čl. 46 PKU za državne organe odnosno ima decu starosti do 15 godina, a koji podatak postoji u evidencija za svakog zaposlenog koju vodi poslodavac.

U slučaju da poslodavac ne poseduje ove podatke u radnoj evidenciji zaposlenih dostavićemo naknadno spisak uz koji će biti priloženi i Izvod iz MK rođenih za svako dete koje ispunjava propisani uslov.