Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

SVS održao sastanak sa Državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Milosavom Miličkovićem

06 feb Obaveštenja | SVS

06.02.2017. / Info SVS

OBAVEŠTENJE

Dana 06.02.2017. godine je u Beogradu u zgradi SIV 1, održan sastanak sa Državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Milosavom Miličkovićem. Sastanku su pored Državnog sekretara učestvovali i Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i Pomoćnik načelnika Bojan Kostić, dok su Sindikat vatrogasaca Srbije predstavljali Predsednik Duško Ninkov, Zamenik predsednika Darko Jocić i Podpredsednik Kostadin Zarić.

Teme razgovora su bile mogućnosti unapređenja vatrogastva kao bitnog segmenta bezbednosti građana, kao i rešavanje gorućih aktuelnih problema.

Sindikat je još jednom ukazao ne sva pitanja značajna za vatrogasce-spasioce i probleme sa kojima se suočava vatrogasna služba, a to su pre svega: status vatogasaca u Zakonu o policiji i sistematizacija radnih mesta, problem sa neregistovanim vatrogasnim vozilima, nabavka novih vozila, zaštitna i radna uniforma, nedovoljan broj vatrogasaca u jedinicama i dr.

Sindikat je dao primedbu da kroz Zakonom o policiji nije dovoljno definisan rad vatrogasne službe. U drugoj polovini godine je predviđeno da se urade izmene i dopune sadašnjeg Zakona o policiji, te je dogovoreno da Sindikat vatrogasaca Srbije dostavi sve predloge i sugestije vezane za rad vatrogasne službe.

Gospodin Miličković je potvrdio da status vatrogasaca u Zakonu o policiji i novoj sistematizaciji ni na koji način neće biti umanjen, te da će imati status policijskih službenika, odnosno lica na posebnim dužnostima koja obavljaju druge unutrašnje poslove (lica na posebnim dužnostima – PD).

Što se tiče neregistrovanih vatrogasnih vozila, rečeno je da su preduzete sve neophodne radnje i da će taj problem u najskorije vreme biti potpuno rešen.

U 2017. godini je za sada predviđena nabavka 15 do 30 novih vatrogasnih vozila i da će se sa obnovom voznog parka nastaviti i narednih godina.

Predviđena je nabavka 800 zaštitnih uniformi, koje će biti isporučene u naredna tri meseca. Nabavka redovne uniforme nije predviđena za ovu godinu. Predstvnici Sindikata su bez obzira na to što nabavka redovne uniforme nije predviđena, insistirali da se iznađe modus da se kupi radna obuća za sve vatrogasce spasioce. Državni sekretar je uvažio naš zahtev za rešavanje ovog problema i da je prilično izvesno da će se u ovoj godini nabaviti radna obuća.

Povodom pitanja nedovoljnog broja vatrogasaca, na koji Sindikat vatrogasaca Srbije konstantno ukazuje, Državni sekretar je rekao da je Vlada odobrila prijem određenog broja ljudi u MUP, ali da nije predviđeno zapošljavanje novih vatrogasaca. Predstavnici Sindikata su rekli da bez obzira na uvažavanje potreba svih drugih linija rada u MUP-u, prijem vatrogasaca mora otpočeti, jer su zbog ovog problema pojedine vatrogasne jedinice dovedene ispod granice funkcionalnosti i da se vrlo često dešava da zbog intervencije vatrogasne stanice ostanu prazne i da u slučaju drugog, čak i veoma malog vanrednog događaja, neće imati ko da interveniše, sa čime se u potpunosti složio i gospodin Marić.

Gospodin Miličković je uvažio naše argumente, i posle konsultacije sa nadležnima iz Sektora za ljudske resurse, doneo odluku da će se u 2017. godini primiti najmanje 100 novih vatrogasaca, kao i da će se maksimalno potruditi da broj primljenih vatrogasaca bude i veći.

Sindikat vatrogasaca Srbije smatra da je sastanak bio veoma konstruktivan i da je ovakav način socijalnog dijaloga uz obostrano uvažavanje argumenata najbolji način za unaprađenje vatrogasne delatnosti.

 

             Novi Sad                                                                  Predsednik SVS

     06.02.2017. godine                                                          Duško Ninkov

 

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor