Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

EKSKLUZIVNO Srbija sprema plan protiv nepogoda

Srbija užurbano pravi akcioni plan kojim želi da zaštiti građane i smanji rizike od prirodnih katastrofa.

Poplava-poplavljena-područja Vatrogasac Saša Milojević

Kako ekskluzivno saznaje “Blic”, akcioni plan za sprovođenje programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda, koji Srbija dosada nije imala, posebnu pažnju posvećuje klimatskim promenama i njihovim uticajima na Srbiju.

Planom koji se odnosi na period od 2016. do 2020. predviđeni su potezi kojima će se utvrditi da li se Srbija prilagođava izmenjenim klimatskim uslovima i na koje načine nadležne institucije to treba da rade.

Dokument na 64 strane predviđa da plan adaptacije na klimatske promene bude usvojen krajem 2017, a nacionalne strategije, koja će se baviti ovom oblašću i koja će koštati 1,3 miliona evra, u poslednjem kvartalu 2020.

Ugroženo 1,6 miliona ljudi

U akcionom planu se navodi da su poplave iz maja 2014. bile u razmerama koje nisu zabeležene u poslednjih 120 godina, kao i da su ugrozile živote, zdravlje i imovinu više od 1,6 miliona ljudi, odnosno 22 odsto od ukupnog broja stanovnika u 38 opština u centralnoj i zapadnoj Srbiji.

Akcioni plan posebno se bavi poplavama. Kao jedan od ključnih koraka sa kojima treba krenuti već ove godine navodi se izrada karata ugroženosti i karata rizika za 75 poplavnih područja.

                       Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

Prioriteti su i pravljenje katastra bujica, karata erozija i nabavka savremene opreme za sprečavanje štete od poplava, poput sistema brze dojave i kontrole bujica, koji bi koštao 1,5 miliona evra.

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor