Vežba: Zbog požara evakuisan vrtić „Poletarac“ (FOTO)

sreda, 27 april 2016 – 13:09 / Autor: Jovana Mladenovic / InfoKG

0072fc861f8558ddd0a5b9efefe3ec0b_XL

Usled eksplozije bojlera u kuhinji došlo je do požara u vrtiću „Poletarac“, a deca su na vreme i uspešno evakuisana. Zidovi i tavanice počeli su da se urušavaju. Kontaktom elektroinstalacija požar se putem lifta proširio na drugi i treći sprat. Na licu mesta našle su se ekipe Vatrogasno-spasilačke brigade, Hitne pomoći i Crvenog krsta. Ovo je, na sreću, bila samo taktičko-pokazna vežba, a cela situacija je simulirana pod kontrolisanim uslovima, potpuno bezbedna za mališane.

Cilj vežbe bio je da se deca upoznaju sa vatrogascima spasiocima i da nauče kako da reaguju u vanrednoj situaciji kao što je požar. Procedura spasavanja prikazana je na deci prijemčiv način, onako kako oni mogu da razumeju i što bi umeli da oponašaju u slučaju da do ovakve nemile situacije zaista dođe. Zaposleni, edukovani za postupanje u ovakvim situacijama, su bili u prilici da rade ono što mališani i inače svakog dana rade – kroz igru i zanimljiv način uvežbaju neophodne veštine. Akcija je bila spoj zabavnog i korisnog, praktičnog i neobičnog. Uvežbano je sprečavanje panike, reagovanje u adekvatnom vremenskom periodu, samopomoć i pomoć drugima pri napuštanju prostorija i bezbedan izlazak.

U toku pročle godine vatrogasci su simulirali 63 slične akcije u kojima je više od 3000 mališana edukovano. Cilj je i da sami vatrogasci upoznaju sve objekte, imaju uvid u protivpožane sisteme u svakom objektu ponaosob i ažuriraju apelativne karte.