VATROGASNA brigada Beograd, predvođena hrabrim vatrogascima Ivanom Perišićem (29) i Slobodanom Koturom (41), spasla je živote stanarima zgrade na Gundulićevom vencu. Nakon nekoliko časova borbe sa vatrenom stihijom, uspeli su da evakuišu dvanaestoro, a među njima i devetomesečnu bebu, jednog devedesetogodišnjaka i psa. Zahvalnost na požrtvovanju iskazao im je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji im je poručio da su ponovo pokazali koliko „hrabrost i požrtvovanje znače u spasavanju života“ i koliko „veliko srce“ imaju.

Vatrogasac Ivan Perišić heroj je o kome je u utorak pričao ceo Beograd, jer je iz požara je izvukao najmlađeg stanara kaže:

– U početku nismo znali da u tom stanu ispod potrkrovlja ima nekog – rekao je Perišić. – Moj kolega je uzeo dečaka Vladimira Ivanovića, a ja sam njegovu sestricu od devet meseci Katarinu i jedva uspeo da se probijem do ulaznih vrata. Kola hitne pomoći bila su ispred i odmah decu prevezla na Institut za majku i dete.

Prvi poziv primili su oko 23.15, a pošto nisu znali da je reč o ovako velikom požaru, na teren su poslate samo dve vatrogasne ekipe.

– Prioritet je da u tim trenucima prvo ekavkuišemo, a potom gasimo požar – priča vatrogasac Slobodan Kotur. – U napadu panike žena je pokušala da se vrati, ali je kolega uspeo da je izvede na sigurno.