SRCE i duša profesionalnog vatrogasca Gorana Mićića (50) u novosadskoj Vatrogasno-spasilačkoj brigadi, prepuni su romantike. Nežne ljubavne stihove stvara i komponuje još od pubertetskih dana, a setno prebirajući po žicama gitare pevao je za sebe, i uži krug prijatelja. Nedavno se, međutim, osmelio i rešio da svoje stvaralaštvo i talenat podeli sa ostatkom sveta.

Pesmu “Ples na kiši”, snimio je uz pomoć Ferenca Kovača koji je uradio aranžman, uz prateći vokal Cece Palade, i objavio na kanalu “Jutjub”.

Za samo nedelju dana, više od 700 ljudi je pogledalo i poslušalo pomenutu pesmu, što je vatrogascu sa dvadesetpetogodišnjim iskustvom u ovom odgovornom poslu, signal da se ljudima dopala, i da od svojih snova, nikada ne treba odustati.

– Sve moje pesme su ljubavne – s osmehom započinje razgovor romantični vatrogasac, dodajući da je odrastao u porodici u kojoj se oduvek negovalo pevanje. – Nisam pohađao muzičku školu, a gitaru sam naučio sam da sviram. Muzika i pesma me ispunjavaju.

Život ga je odveo u vrlo odgovornu profesiju vatrogasca – spasioca, ali se pisanja nikada nije odrekao. Prvu pesmu je napisao sa 13 godina, i od tada ih se nanizalo tridesetak. Neke nastanu, jednostavno u dahu, a pojedine danima “brusi”. Kada mu navre stih, dograbi prvi papir i olovku, i odmah zabeleži. Da je to ona prava pesma, siguran je tek kada “u njemu prenoći”, i ujutru ne promeni niti jednu reč.

– U životu nema mnogo biranja – nastavlja raspoloženo Mićić. – Ili ti oblikuješ svoj život, ili život oblikuje tebe. Snovi nikada ne kasne, oni se ostvare kad im je vreme. Niko te ne može savetovati šta da učiniš u životu, jer je to tvoj život i ti ga živiš.

Muzika i poezija su vatrogascu uvek bile utočište. Posebno posle naporne smene i ružnih događaja, kojih se nagledao za deset života. Tada pisanje pesama i gitara Mićiću dođu kao melem.

– To su trenuci u kojima ništa drugo ne postoji – veli Mićić, napominjući da ni kolegama nije govorio o svom hobiju. – Sada mi i od njih stižu pohvale, što mi je još jedan dokaz da nikada ne treba odustati od svojih snova.

PEČAT RAVNICE

PESMA “Ples na kiši” nastala je pre dve godine, a još desetak, kako ističe Mićić, mogle bi da se snime.

– Nosim pečat ravnice i to se oseti u mojim pesmama – kaže vatrogasac pesnik.