PRIPRAVNOST povod još jednog sastanka sa predstavnicima Sektora

05.02.2016. / Info SVS

OBAVEŠTENJE

Dana 04.02.2016. godine u u Beogradu na inicijativu Sindikata vatrogasaca Srbije, održan je sastanak između predstavnika Sektora za vanredne situacije i Sindikata.

_OBAVESTENJE_Sastanku su prisustvovali, načelnik Sektora Predrag Marić, pomoćnici načelnika Bojan Kostić i Goran Nikolić, načelnik odeljenja i komadant VSJ u Sremskoj Mitrovici, Stevan Pejić i Živoslav Ivković, načelnik odeljenja i komadant VSJ Zaječar, Branislav Matić i Igor Dimitrijević, načelnik odeljenja i komadant VSJ Valjevo, Milan Mihailović i Mile Nikolić, načelnik odeljenja i komadant VSJ Vranje, Dragan Tasić i Vedran Tašković i načelnik odeljenja i komadant VSJ Jagodina, Goran Kušić i Saša Ignjatović, a u ime Sindikata vatrogasaca Srbije, predsednik Duško Ninkov, zamenik predsednika Darko Jocić i podpredsednik Kostadin Zarić.

Na sastanku se razmatralo pitanje pripravnosti i prekovremenog rada za vatrogasce-spasioce, kao i nedoumice u vezi ovih kategorija u smislu racionalizacije troškova.

Posle sastanka koji je trajao skoro tri sata, doneti su sledeći zaključci:

• Pripravnost ne spada u radno vreme i zaposleni dok je u pripravnosti se ne može nalaziti na radnom mestu.
• Pripravnost podrazumeva obavezu vatrogasca-spasioca da se po nalogu rukovodioca nalazi u stalnom stepenu spremnosti i da se na poziv poslodavca odazove i stavi na raspolaganje na mesto rada u što kraćem roku.
• Pripravnost za vatrogasce-spasioce je u trenutnim okolnostima, neophodna za funkcionisanje vatrogasne službe.
• Za potreban broj vatrogasaca u pripravnosti u skladu sa detaljnom analizom potreba i objektivnom procenom je odgovoran rukovodilac organizacione jedinice, kako bi obezbedio neophodnu operativnost jedinice, a u skladu sa racionalizacijom troškova koja je naložena sa depešom od 29.06.2015. godine.
• Vreme provedeno u pripravnosti se plaća u skladu sa Zakonom o policijui i PKU.
• Prekovremeno radno vreme je ono vreme koje je vatrogasac-spasilac proveo na radnom mestu ili drugom mestu rada. Dakle, prekovremeno radno vreme se računa od momenta dolaska u vatrogasnu jedinicu, pa do momenta napuštanja vatrogasne jedinice nakon obavljenog posla za koji je pozvan.
• Prekovremeni rad se plaća u skladu sa Zakonom o policiji i PKU.

Planirano je da se sastanci u ovakvom obliku, održe po potrebi i sa ostalim načelnicima i komadantima VSJ iz Srbije, kako bi se rešile sve nedoumice po pitanju radno pravnih odnosa koje se tiču vatrogasaca-spasioca.

05.02.2016. god.                                                                                       Predsednik Sindikata
Novi Sad                                                                                                            Duško Ninkov

1. Александар02-10-16

предлог за кривичну пријаву господина Пејића не може пореметити, а многи ће остати без посла, можда зато што не узимају као горе поменути 20% од радног места, да не кажем сома евра, јадни и таман помислим да сте ударили о дно видим да може и даље да се тоне. Браво

• Botovanje i spamovanje02-11-16

Postovani,
      ako niste upuceni u tematiku sastanka, molimo Vas da ne ostavljate komentare, koji nemaju veze sa temom. Ovde je rec o PRIPRAVNOSTI, i ugrozenom radnom pravu Vatrogasaca spasilaca. I ovo nije portal za licne sukobe pojedinaca, nego mesto gde profesionalni pripadnici sluzbe mogu iskazati svoje probleme. Ako ste raspolozeni za drugi tip komentarisanja, imate Informer, Kurir, ALO itd. Svaka kritika i sugestija u vezi sa ovom temom iz teksta je naravno dobrodosla.