BRANE STUDENICU Gase požar više od 50 sati bez odmora

Više od 120 vatrogasaca gasi požar na brdu preko puta manastira Studenica. Osim malo odmora dok pojedu neki obrok, ovi momci ne razmišljaju o umoru.

Vatrogascima najviše problema zadaje vetar

– Moja jedinica iz Kruševca stigla je na gašenje požara pre 30 sati i od tada smo raspoređeni u jednom delu prstena i branimo da ne dođe do krunskog požara. Najveće probleme nam pravi vetar jer prenosi varnice, a bilo je i dosta gustog dima. Šišarke pucaju zbog velike temperature i lete sa jednog drveta na drugo i mogu da izazovu krunski požar – priča Ivan Lekić iz Vrnjačke Banje, pripadnik vatrogasne jedinice iz Kruševca.

Vatrogasci se bore sa problematičnim i nepristupačnim terenom oko manastira Studenica, uz stalnu pažnju da se požar ne prenese u nebranjeni deo, jer znaju da je moguće da se varnica prenese i do trideset metara.

– Postavili smo trostruke obruče oko svakog sela. Meštanima i njihovoj stoci ne preti opasnost od požara – rekao je Vlada Plemić, načelnik kontrole rada vatrogasno-spasilačke jedinice.

Meštani napuštali kuće

Pojedini meštani su se nakon izbijanja požara napustili kuće. Oni koji su ostali kažu da je prvi dan izgledalo strašno.

– Mislili smo da će zbog gustog dima da se i vatra proširi. Srećom, pravac vetra se menjao, ali su nam pomogli i vatrogasci. Pojedini su sišli do manastira s druge strane – kaže Miloš Vukosavljević iz sela Zasad.